Attualità Bani

Câți bani ar trebui să aveți într-un fond de urgență?

Cum să te disciplinezi și să creezi fondul?

https://www.ragusanews.com/immagini_articoli/12-02-2024/c-i-bani-ar-trebui-s-ave-i-ntr-un-fond-de-urgen-500.jpg Câți bani ar trebui să aveți într-un fond de urgență?


 Orice persoană sau familie are un set de cheltuieli lunare inevitabile, cum ar fi plata chiriei, abonamente pentru toate serviciile digitale, mâncare, îmbrăcăminte, consumabile, educație, gaz, transport etc. Deși toate aceste cheltuieli se pot încadra perfect în venitul tău lunar, unele probleme pot apărea pe neașteptate. O modalitate de a acoperi golurile financiare este un credit online; puteți aplica pentru un astfel de împrumut rapid, cu un minim de documente și fără a fi nevoie să așteptați aprobarea liniei de credit a unei bănci locale.

Totuși, există o soluție alternativă: constituirea unui fond de urgență pentru astfel de situații. Faptul de a avea o mică rezervă de bani este întotdeauna foarte liniștitor, deoarece vă ajută să dormiți liniștit noaptea, știind că sunteți protejat de orice cheltuieli de urgență. În plus, cu un astfel de fond la îndemână, puteți evita să luați împrumuturi cu dobânzi uriașe, care alimentează băncile și vă afectează bugetul familiei. Iată un ghid despre cum să planificați și să executați proiectul fondului de urgență.

Câți bani să puneți deoparte?

Cea mai îngrijorătoare întrebare este suma de bani de care aveți nevoie pentru a fi siguri că fondul de urgență vă va salva cu adevărat într-o situație neprevăzută și vă va acoperi cheltuielile. Evident, situațiile de urgență diferă (despre care vom discuta în secțiunea următoare), dar regula de bază este să aveți suficienți bani pentru a vă acoperi cheltuielile timp de 3-6 luni.

De îndată ce vă dați seama cât cheltuiți pe lună, suma fondului de urgență poate părea prea mare pentru a economisi rapid. Dar haideți să fim realiști - ar trebui să calculați pragul minim de cheltuieli, deoarece nu veți cumpăra vinuri scumpe sau nu veți ieși la restaurant în fiecare vineri în timpul perioadei de probleme financiare. Fondul de urgență este calculat pentru a include cheltuielile de bază, inevitabile, cum ar fi chiria, internetul, deplasarea la serviciu și la școală, mâncarea și necesitățile casnice pentru o lună.

Fără excese și fără cumpărături capricioase - doar banii de care aveți nevoie pentru a vă menține pe linia de plutire în timp ce vă remediați situația financiară. Dacă priviți fondul de urgență din acest unghi, suma necesară devine mult mai ușor de gestionat.

În ce situații va fi utilă?

Mulți oameni cred că nu se vor confrunta niciodată cu provocări financiare, dar viața poate avea alte planuri pentru dumneavoastră. Iată câteva situații de viață în care un fond de urgență va fi de neprețuit:

●      Concediere. Este prea ușor să crezi că vei avea un singur loc de muncă pentru totdeauna sau că îl vei schimba doar în funcție de condițiile tale. Problemele neașteptate ale afacerii, o criză economică sau alte probleme pot forța angajatorul să vă concedieze, ceea ce vă poate aduce probleme reale. Astfel, un fond de urgență va acoperi cheltuielile obișnuite ale familiei dumneavoastră pentru perioada în care vă căutați un nou loc de muncă.

●      Probleme cu mașina. O mașină nu este un exces, ci o necesitate zilnică pentru multe familii în această lume aglomerată. Astfel, a avea un accident de mașină sau a te confrunta cu o defecțiune critică a mașinii poate fi foarte provocator. Un fond de rezervă vă va ajuta să acoperiți rapid reparația mașinii și să evitați să rămâneți fără vehiculul dumneavoastră pentru o perioadă lungă de timp.

●      Boală sau traumă. Îmbolnăvirea este întotdeauna neașteptată, la fel ca și o traumă, o rană sau o fractură osoasă. În toate aceste cazuri, va trebui să acoperiți cheltuielile medicale dincolo de asigurarea dumneavoastră și să plătiți cheltuielile casnice cât timp sunteți temporar invalid și nu lucrați. 

Unde să păstrăm economiile?

De îndată ce începeți să economisiți bani pentru fondul de urgență, s-ar putea să vă confruntați cu o dilemă legată de locul în care să păstrați acești bani. Să-i lași să zacă pe cardul de debit sau în contul bancar nu este foarte bine, deoarece vei fi mereu tentat să cheltuiești acești bani pe ceva ce îți dorești imediat.

De aceea, este esențial să vă disciplinați și să luați banii din conturile de uz curent. Poate fi vorba de un cont de economii cu dobândă mare, care va acumula și niște venituri pasive pentru banii de urgență. O altă opțiune este un cont individual de economii (ISA) de numerar neimpozabil, care vă aduce și o anumită dobândă pentru banii pe care îi păstrați acolo și, în același timp, vă scutește de impozitul pe veniturile din investiții. Cu toate acestea, pentru ISA se aplică anumite condiții de durată, astfel încât puteți beneficia de scutiri de impozit doar dacă păstrați banii în cont timp de trei ani sau mai mult (condițiile variază în funcție de bănci).

Cum să te disciplinezi și să creezi fondul?

Constituirea unei rezerve financiare poate părea copleșitoare la început, dar trebuie să țineți cont de faptul că nu trebuie să stați pe o perioadă scurtă de câteva luni, trimițând toate câștigurile într-un cont de economii. Proiectul se va dovedi a fi mult mai ușor de gestionat dacă împărțiți suma necesară în bucăți mici și dedicați, de exemplu, 5-10% din veniturile dvs. fondului de urgență.

O idee bună este să vă revizuiți cheltuielile curente și să găsiți articolele la care puteți renunța în mod convenabil pentru câteva luni. Poate fi vorba de o ieșire regulată în oraș la restaurantul preferat (reduceți numărul de cine de la 4 la 2 sau de la 2 la 1 pe lună) sau de achiziționarea regulată a unui articol vestimentar nou (puteți găsi alternative mai ieftine sau stocuri pentru o vreme). Trimiterea acelor bani în fondul de rezervă vă va ajuta să vă apropiați mai repede de obiectivul financiar și să reveniți la obiceiurile obișnuite de cheltuire fără presiune. 

Cuvânt final

Un fond de urgență este un ajutor financiar foarte liniștitor pe care orice persoană ar trebui să îl aibă pentru zile negre. Deși economisirea acestei sume poate părea urgentă la început, un plan atent conceput vă poate ajuta să finalizați această sarcină mult mai repede. Banii tăi vor lucra pentru tine cu dobânda compusă și vei fi sigur că ești pregătit pentru orice urgență.


© Riproduzione riservata